Artiklar

Om du har torra ögon – se till att få massor av bra fetter

Om du har torra ögon – se till att få massor av bra fetterVid torra ögon är tårproduktionen nedsatt, och tillståndet har blivit vanligare eftersom vi tillbringar många timmar med att stirra på telefoner, datorer, surfplattor och tv-apparater. Torra ögon är irriterande, och det kan också skada synen och ögonen. Men nu har ett team forskare från Hokkaido universitet i Japan visat att bra fetter som omega-3-fettsyror kan skydda ögonen och reparera skador. Du kan också läsa om andra bra och naturliga råd för att förebygga och behandla torra ögon.

B2-vitamin kan lindra migrän, trötthet, anemi, torra läppar och mycket mer

B2-vitamin kan lindra migrän, trötthet, anemi, torra läppar och mycket merB2-vitaminet, som även kallas riboflavin, finns i olika livsmedel samt tillskott som multivitaminer och starka B-vitaminer. Men få människor känner till vitaminets många viktiga funktioner som särskilt relaterar till energinivån, nervsystemet, psyket, järnomsättningen, synen, huden och läpparna. En studie publicerad i Neurology avslöjar också att större mängder B2-vitamin kan förebygga migrän. Mycket tyder dock på att brist på B2-vitamin är vanligt på grund av stress, åldringsprocesser, ensidig kost, alkohol, p-piller, läkemedel och andra orsaker. I det följande kan du läsa mer om det spännande och förbisedda vitaminet och hur du får det bästa utnyttjandet genom kost och eventuella tillskott.

D-vitamin i större doser minskar risken för cancer

D-vitamin i större doser minskar risken för cancerEn hög nivå av D-vitamin i blodet minskar risken för flera cancerformer. Det framgår av en ny studie, där man undersökte en större grupp vuxna japaner. Studien är en av de första där man tittat närmare på effekten av D-vitamin hos en asiatisk befolkning. Under de senaste årtiondena har åtskilliga studier efter hand avslöjat D-vitaminets roll i förebyggandet av cancer. Samtidigt har andra studier visat att brist på D-vitamin är vanligt. Mycket tyder dessutom på att vi behöver mer än de officiella rekommendationerna om vi vill ha en cancerförebyggande verkan.

Magnesium är bra för hormonbalansen

Magnesium är bra för hormonbalansenMagnesium ingår i över 350 enzymprocesser, och därför är det viktigt för hela vår komplexa hormonbalans. Eftersom kvinnans hormonsystem är särskilt känsligt och magnesiumbrist så vanligt, bör man som kvinna först och främst se till att vara välförsedd med detta mineral om man exempelvis lider av stress, dålig sömn, känsligt blodsocker, PMS, PCOS, ämnesomsättningsstörningar och binjuretrötthet. Det är samtidigt viktigt att magnesium är i balans med kalcium.

Tillskott med B12-vitamin bromsar utvecklingen av Parkinsons sjukdom

Tillskott med B12-vitamin bromsar utvecklingen av Parkinsons sjukdomPatienter som just har fått diagnostiserat Parkinsons sjukdom, och som har låga nivåer av B12-vitamin, utvecklar sjukdomen snabbare än de med högre nivåer av B12-vitamin. Det framgår av en ny studie, och forskarna föreslår därför tillskott med vitaminet för att bromsa utvecklingen av sjukdomen. Tidigare studier visar dessutom att B3-vitamin och Q10 också har en positiv effekt på sjukdomen.

Vid ämnesomsättningssjukdomar bör jod och selen vara i balans

- och selenbrist är särskilt vanligt

Vid ämnesomsättningssjukdomar bör jod och selen vara i balansDet antas att över en halv miljon danskar lider av en ämnesomsättningssjukdom, där Hashimotos som ger låg ämnesomsättning är den vanligaste. Bildandet och aktiveringen av ämnesomsättningshormoner är beroende av jod och selen, vilka måste vara i balans. Både för lite och för mycket jod ökar nämligen risken för Hashimotos, och detsamma gör selenbrist, vilket är vanligare.
Många personer med låg ämnesomsättning lider vanligtvis av extrem trötthet, viktökning, förstoppning, köldkänslighet, svullen hals och torr hud. Symtomen kan dock variera mycket, och de flesta har ännu inte fått den rätta diagnosen. Behandling med ämnesomsättningshormoner räcker inte heller, eftersom upp till 20 procent blir värre trots ”normala” blodprov. Därför är det relevant att se närmare på betydelsen av jod och selen för ämnesomsättningen.

Babyblues och förlossningsdepression kan bero på brist på näringsämnen och låg ämnesomsättning

Babyblues och förlossningsdepression kan bero på brist på näringsämnen och låg ämnesomsättningEfter födseln ställs stora krav på moderns anpassningsförmåga och resurser. Det finns också en anledning till att ”amningshjärnan” växer. Men många nyblivna mödrar får tyvärr så kallad babyblues, och cirka 10 procent utvecklar en påtaglig förlossningsdepression som kräver omedelbar behandling. Här bör man alltid fokusera på orsakerna, som inkluderar graviditetsförloppet samt hormonella, biologiska, sociala och känslomässiga förändringar.
Nyblivna mödrar behöver också vissa näringsämnen som ofta förbises. Därför tittar vi här närmare på relevanta tillskott plus några andra enkla åtgärder, som i olika studier har visat sig ha en positiv effekt på humöret och hormonbalansen. Det är också en bra idé att vara välförsedd med dessa näringsämnen under graviditeten, eftersom de minskar risken för att utveckla en förlossningsdepression.

D-vitamin och kalcium minskar risken för förtida klimakterium

D-vitamin och kalcium minskar risken för förtida klimakteriumEnligt en stor amerikansk studie är högt intag av D-vitamin och kalcium kopplat till en lägre risk för förtida klimakterium, vilket inträffar när menstruationen upphör före 45 års ålder. Förtida klimakterium påverkar omkring 10 procent, och tillståndet ökar risken för nedsatt fertilitet, benskörhet, hjärt-kärlsjukdom och förtida nedsatt mental förmåga. Förebyggande av dessa sjukdomar handlar också om att få tillräckligt med sol samt magnesium och omega-3, vilket behandlas mer i detalj nedan.

Omega-3-innehållet i blodet säger mer om risken för förtida död än kolesterol

Omega-3-innehållet i blodet säger mer om risken för förtida död än kolesterolÄt massor av fet fisk från rent vatten eller ta tillskott med fiskolja för att få tillräckligt med livsviktiga omega-3-fettsyror. Det minskar nämligen risken för förtida död genom att skydda mot åderförkalkning och en mängd andra sjukdomar. Nu visar det sig att omega-3-innehållet i blodet kan förutsäga mycket mer än kolesterolnivån. Det framgår av en ny studie publicerad i tidskriften Journal of Clinical Lipidology.