Artiklar

D-vitaminets förmåga att förebygga cancer och andra sjukdomar beror på magnesium

D-vitaminets förmåga att förebygga cancer och andra sjukdomar beror på magnesiumEnligt epidemiologiska studier finns det olika resultat avseende D-vitaminets förmåga att skydda mot cancer, infektioner och andra sjukdomar. Enligt en ny studie som publicerats i Cancer Research beror det på att magnesium ingår i själva aktiveringen av D-vitamin, som alla kroppens celler behöver. Det är inte till så stor nytta att ta tillskott med D-vitamin om man samtidigt lider brist på magnesium. Och det finns det många som gör på grund av näringsfattig kost, stress, läkemedel och andra orsaker.

Pin It

En kost rik på omega-3 kan förhindra tillväxt och spridning av bröstcancerceller

En kost rik på omega-3 kan förhindra tillväxt och spridning av bröstcancercellerVar nionde danska drabbas av bröstcancer. Kost och livsstil spelar en stor roll. Och nu visar en ny amerikansk studie att omega-3-fettsyror, som vanligtvis finns i fet fisk och tillskott med fiskoljor, kan undertrycka tillväxten och spridningen av bröstcancerceller. Enligt studiens ledare, Saraswoti Khadge, ansluten till University of Nebraska Medical Center, kan det bland annat bero på att omega-3-fettsyrorna stöder kroppens immunförsvar och antiinflammatoriska system. Studien är i linje med tidigare studier. Så vid förebyggande och behandling av bröstcancer är det viktigt att få tillräckligt med omega-3.

Pin It

Många med kroniska sjukdomar lider brist på magnesium

- och vanliga blodprover kan inte avslöja det

Många med kroniska sjukdomar lider brist på magnesiumTrots att vi blir äldre finns det idag fler och fler som drabbas av kroniska sjukdomar. Förbrukningen av läkemedel ökar stadigt, utan att det görs något åt orsakerna, som ofta beror på näringsämnesbrist. Här kommer vi mer in på magnesium, som ingår i över 300 enzymprocesser som är viktiga för nervsystemet, matsmältningen, musklerna, hjärtat, blodtrycket och benen samt graviditet och utnyttjande av D-vitamin. Det betyder samtidigt att magnesiumbrist kan vara involverat i utvecklingen av astma, stress, sömnlöshet, förstoppning, migrän, neurologiska sjukdomar, cirkulationssjukdomar, benskörhet, bröstcancer, prematur födsel och så vidare. Det framgår bland annat av en större sammanfattande artikel som publicerats i Scientifica och behandlar magnesiumets betydelse i kliniska behandlingar. Det är också viktigt att eventuella tillskott förekommer i en form som kroppen kan ta upp.

Pin It

Zink, sårläkning, hudsjukdomar och håravfall

Zink, sårläkning, hudsjukdomar och håravfallHuden är ett av de organ som innehåller mest zink, och spårämnet har avgörande betydelse för bildandet och skyddet av hudens celler. Brist på zink kan därför orsaka dålig sårläkning, känslig hud, finnar, eksem och andra hudsjukdomar samt håravfall. Det framgår av en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrients. Även om klinisk zinkbrist är sällsynt i vår del av världen är subklinisk zinkbrist vanligt. Vegetarianer, gravida, ammande och äldre är särskilt utsatta. Ett stort intag av socker, kalcium och alkohol samt användning av p-piller, flera typer av läkemedel, vissa sjukdomar och andra faktorer ökar också risken för zinkbrist.

Pin It

Kroniska inflammationer är den främsta dödsorsaken

- och den röda tråden i de flesta kroniska sjukdomar

Kroniska inflammationer är den främsta dödsorsakenÄven om kroniska inflammationer inte märks direkt skapar de grogrund för mycket obehag och en mängd olika sjukdomar som trötthet, övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, reumatiska sjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar, astma, tandlossning, inflammatoriska tarmsjukdomar, depression, Alzheimers, skleros och cancer. En antiinflammatorisk livsstil har av goda skäl blivit den nya hälsotrenden, och här kommer vi närmare in på ett antal studier som visar hur fiskoljor, D-vitamin, selen, magnesium och zink hjälper till att förebygga och bekämpa inflammationer, de många följdsjukdomarna och förtida död. Tillskott bör dessutom vara i en kvalitet som kroppen kan ta upp och i doser med en terapeutisk effekt.

Pin It

Ungefär var tionde patient får infektioner

- och brist på näringsämnen är ett försummat problem

Ungefär var tionde patient får infektionerNya siffror från danska Sundhedsdatastyrelsen visar att det fortfarande finns för många patienter på de danska sjukhusen som drabbas av infektion under inläggningen. Detta har enorma mänskliga och finansiella kostnader, som det bör göras mer åt. Sjukhusinfektioner beror nämligen inte bara på dålig hygien. Det visar sig att 40 procent av patienterna är mer eller mindre undernärda, och detta försämrar immunförsvaret så att de lättare blir smittade. Utbredd brist på C- och D-vitamin, samt selen, zink och järn är ett särskilt stort och försummat problem.

Pin It

Bred midja och brist på D-vitamin hänger ihop

Bred midja och brist på D-vitamin hänger ihopOm du har en bred midja löper du större risk för att ha låga nivåer av D-vitamin i blodet. Detta framgår av en studie som presenterades i Barcelona vid European Society of Endocrinologys (ESE) årliga möte. Forskarna föreslår därför att överviktiga med bred midja får mätt sin nivå av D-vitamin. Detta kan bidra till att förebygga många av de hälsoproblem som brist på D-vitamin kan orsaka, däribland ökad infektionsrisk, hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet, vinterdepression, blodsockerrubbningar, diabetes, autoimmuna sjukdomar och cancer.

Pin It

D-vitamin är relaterat till syreutnyttjande, kondition och livslängd

D-vitamin är relaterat till syreutnyttjande, kondition och livslängdDet är allmänt känt att D-vitamin har betydelse för benen och immunsystemet, och nu finns det allt fler bevis för att D-vitamin också spelar en roll för lungorna, hjärtat och musklerna. Enligt en ny studie är blodets innehåll av D-vitamin nämligen avgörande för syreutnyttjandet, vilket har betydelse för träningskapaciteten och livslängden. Studien har publicerats i tidskriften European Journal of Preventive Cardiology.

Pin It

Omega-3 från fet fisk är kopplat till sunda åldringsprocesser i kropp och sinne

Omega-3 från fet fisk är kopplat till sunda åldringsprocesser i kropp och sinneVi vill gärna hålla oss vid så god hälsa som möjligt, vara sunda och friska, och på det hela ha ett bra liv på äldre dagar och vara pigga och fysiskt aktiva. Detta kräver naturligtvis att vi tar hand om oss själva, och här spelar kosten en avgörande roll. Det visar sig nämligen att höga halter av de omega-3-fettsyror som särskilt finns i fet fisk är förbundna med en större sannolikhet för ett hälsosamt åldrande hos äldre vuxna samt en längre livslängd. Det finns alltså en avgörande skillnad mellan de omega-3-fettsyror som kommer från animaliska och vegetabiliska källor. Detta framgår av en större befolkningsstudie som har publicerats i tidskriften British Medical Journal.

Pin It