Artiklar

Tillskott med fiskoljor hämmar aggressivt och asocialt beteende hos barn och ungdomar

Tillskott med fiskoljor hämmar aggressivt och asocialt beteende hos barn och ungdomarHjärnan har behov av omega-3-fettsyror, och något så enkelt som tillskott med fiskoljor kan minska störande och våldsamt beteende hos barn och ungdomar, vilket är ett växande problem. Detta framgår av en ny studie från University of Massachusetts Lowell i USA. Det räcker alltså inte med pedagogiska och psykologiska åtgärder när barnen är stressade och utagerande. Man kan också göra något åt näringsförhållandet, som är ett förbisett problem.

Kan kroniskt trötthetssyndrom bero på Q10-brist?

Kan kroniskt trötthetssyndrom bero på Q10-brist?Det finns det mycket som tyder på, för flera studier har efterhand visat att tillskott med större mängder Q10 plus ett derivat av B3-vitamin kan ha en positiv effekt. Både Q10 och B3-vitamin har nämligen en effekt på kroppens energiomsättning, som äger rum inuti cellernas mitokondrier. En ny studie visar att dessa tillskott också har en positiv effekt på hjärtat, som fungerar som kroppens centrala motor.

Gravida rekommenderas äta fet fisk för att undvika för tidig födsel

– men hur är det med kvicksilvret?

Gravida rekommenderas äta fet fisk för att undvika för tidig födsel Fet fisk innehåller omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, som är viktiga för utvecklingen av fostrets hjärna och nervsystem. Men gravida kvinnor med låga nivåer av dessa omega-3-fettsyror löper en statistiskt signifikant högre risk för att föda för tidigt i jämförelse med gravida med högre nivåer. Detta framgår av en studie från Statens Serum Institut i Köpenhamn, som genomfördes i samarbete med Harvard T.H. Chan School of Public Health i Boston, USA. Samtidigt är det problematiskt att gravida kvinnor inte vågar äta fet fisk av rädsla för förgiftning med kvicksilver. Så vilken fet fisk är egentligen säkrast – och hur är det med tillskott?

Många kolhydrater och brist på omega-3 ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar

- och utsöndrat kolesterol är bra

Många kolhydrater och brist på omega-3 ökar risken för hjärt-kärlsjukdomarHjärt-kärlsjukdomar är den främsta dödsorsaken i hela världen. Men det råder fortfarande oenighet om kostens inflytande på kretsloppet, och om man verkligen borde äta fettfattigt eller välja margarin framför smör. Därför ville ett grupp tjeckiska forskare studera kostvanorna närmare bland olika människor och jämföra informationen med risken att utveckla hjärt-kärlsjukdom och för tidig död. Enligt den nya studien finns det ingen orsak till kolesterolskräck, och de officiella kostråden bör anpassas i detta avseende. Samtidigt bör vi sänka vår konsumtion av kolhydrater och omega-6-fettsyror, som utgör den verkliga faran. Och se till att få mer omega-3.

Läs mer om att D-vitamin är viktigt för en sund nattsömn

- för både barn och vuxna

Läs mer om att D-vitamin är viktigt för en sund nattsömnBrist på sömn är vanligt bland barn och vuxna och ökar risken för övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, blodproppar, depression, infektioner och många andra sjukdomar. Brist på D-vitamin är också vanligt, och nu har ett team kinesiska forskare visat att det finns ett samband. Det innebär med andra ord att brist på D-vitamin gör det svårare att somna, sova ut och vakna frisk och utvilad.

D-vitamin minskar risken för typ 2-diabetes

– men de officiella rekommendationerna är för låga

D-vitamin minskar risken för typ 2-diabetesPersoner med högre innehåll av D-vitamin i blodet löper mycket lägre risk att utveckla typ 2-diabetes och förstadiet metaboliskt syndrom, som kännetecknas av insulinresistens, högt blodtryck och högt kolesterol. Detta framgår av en ny amerikansk studie. Eftersom typ 2-diabetes tar många år att utveckla kan det därför löna sig att få tillräckligt med D-vitamin under hela livet. Enligt den nya studien och tidigare studier är det emellertid inte möjligt att uppnå höga nivåer av D-vitamin i blodet om man inte får tillräckligt med sommarsol och starka tillskott under vinterhalvåret.

Brist på zink skadar fertiliteten

- och har långsiktig effekt på utvecklingen av kvinnans ägg

Brist på zink skadar fertilitetenDet är allmänt känt att zink är viktigt för utvecklingen av kvinnans ägg i äggstockarna under en menstruationscykel. Men enligt en ny amerikansk studie ingår zink i ännu tidigare stadier av äggens mognad. Zinkbrist minskar därför möjligheten för att äggen senare ska kunna bli befruktade och dela sig, vilket de måste under en graviditet. Brist på zink, som är mycket vanligt, kan därför skada fertiliteten flera månader framåt.

Många över 50 år lider brist på B12-vitamin och folsyra

- vilket ökar risken för trötthet, sömnbesvär, demens och andra neurologiska sjukdomar

Många över 50 år lider brist på B12-vitamin och folsyraEnligt en ny stor studie från Irland lider en stor andel av befolkningen över 50 år brist på B12-vitamin och folsyra. Detta ökar risken för åtskilliga kroniska sjukdomar och förlust av kognitiva funktioner, eftersom vitaminbristen inte upptäcks och behandlas. Eftersom det finns många anledningar till att äldre lider brist på B12-vitamin och folsyra rekommenderar forskarna därför att huvudnäringsämnena berikas. Man kan också överväga koständringar eller tillskott för att vara på den säkra sidan i tid.

Brist på selen i barns naglar kan hänga samma med övervikt

Brist på selen i barns naglar kan hänga samma med överviktTidigare studier har visat att brist på selen kan hänga samma med övervikt. Men det finns bara få begränsade studier i vilka man har undersökt sambandet hos barn. Kinesiska forskare ville därför undersöka sambandet närmare. Det visar sig nämligen att naglarnas innehåll av selen ger en trovärdigare bild av kroppens allmänna selenstatus. Det är samtidigt problematiskt att selenbrist är utbrett i stora delar av världen, däribland områden i Kina och Europa, eftersom jorden är så utarmad.