Dobling av ADHD og andre psykiatriske diagnoser hos barn

- og deres mangel på næringsstoffer til nervesystemet overses

Dobling av ADHD og andre psykiatriske diagnoser hos barnMange flere barn får i dag en psykiatrisk diagnose. På bare syv år har det vært en dobling av diagnoser som ADHD, autisme, depresjon og angst i Danmark. Det skriver kommunenes landsforening (KL) i nyhetsbrevet Momentum. Kommunene er under stort press for å sikre de rette ferdighetene til lærere, pedagoger, psykologer og andre ansatte som møter barna. Samtidig er det problematisk at de fleste familier ikke følger de offisielle kostholds anbefalinger og at sollys er en mangelvare på våre breddegrader. Forskning har vist at mangel på vitamin D, omega-3-fettsyrer, B-vitaminer og magnesium øker risikoen for slike psykiatriske sykdommer, så med andre ord kan feilernæring også være en del av symptomene.

Q10 kan lindre symptomene på Parkinsons sykdom

Q10 kan lindre symptomene på Parkinsons sykdomIfølge en japansk studie kan koenzym Q10 lindre symptomene hos enkelte pasienter med Parkinsons sykdom, og tilskudd kan være et alternativ som tilleggsbehandling. Q10 er tilgjengelig i to former med ulike vitale funksjoner, og forskerne fant at det var den ene formen som hadde den positive effekten på Parkinsons sykdom. Men når det gjelder tilskudd betyr det lite, bare kvaliteten er i orden. Det viktigste er at kroppen kan absorbere Q10 og selv vekselvirke mellom de to formene etter behov. Og det krever selen. Men hvordan kan koenzym ha en positiv effekt i forebygging og lindring av Parkinsons sykdom, og kan behandlingen forbedres med kreatin og vitamin B-3?

Vitamin D, sollys og solbeskyttelse

- finn balansen og unngå mangel på dette livsviktige vitaminet

Vitamin D, sollys og solbeskyttelse Vi vet at for mye sol gir rynker og at det øker risikoen for hudkreft. Men skremselskampanjer og endring av livsstil har ført til at vitamin D-mangel er blitt enda mer utbredt, særlig på grunn av for lite sol og for mye solkrem. Det har alvorlige konsekvenser. Flere studier viser at personer som unngår solen har økt risiko for å få nevrologiske sykdommer, sklerose og dø tidligere av hjertesykdom eller kreft. Så ikke glem å få nok sol i løpet av denne tiden uten å overdrive, slik at huden kan danne nok vitamin D fra solens UVB-stråler. Og hvis det ikke er mulig, kan tilskudd være en løsning.

Behandling med antioksidanter kan hjelpe kvinner med diabetes type 1

Behandling med antioksidanter kan hjelpe kvinner med diabetes type 1Det er allment kjent at de høye nivåene av østrogen hos fruktbare kvinner, beskytter dem mot kretsløpssykdommer. Men hos kvinner som har diabetes type1, øker de høye østrogennivåene risikoen for nettopp kretsløpssykdommer. Derfor vil en gruppe forskere nå se på om tilskudd av spesifikke antioksidanter kan beskytte diabetikere mot kretsløpssykdommer og tidlig død, forårsaket av disse.

Omega-3 innhold i blodet forteller mer om risikoen for tidlig død, enn kolesterol

Omega-3 innhold i blodet forteller mer om risikoen for tidlig død, enn kolesterolSpis mye fet fisk fra rene farvann eller ta fiskolje-kosttilskudd for å få nok av de livsviktige omega-3-fettsyrene. Dette reduserer risikoen for tidlig død ved å beskytte mot åreforkalkning og en rekke andre sykdommer. Omega-3-innholdet i blodet kan forutsi mye mer enn kolesterolnivå. Det fremgår av en ny studie publisert i Journal of Clinical Lipidology.

Mangel på vitamin B12 utløser tretthet om dagen og søvnproblemer om natten

Mangel på vitamin B12 utløser tretthet om dagen og søvnproblemer om nattenDet er herlig å sove godt og våkne opp frisk og uthvilt. Men søvnproblemer er utbredt, og mange sliter seg gjennom dagen med for mye kaffe og andre sentralstimulerende midler, uten å gjøre noe med årsaken. I denne forbindelse har man funnet ut at mange vegetarianere, p-pillebrukere, eldre mennesker og personer med diabetes har søvnproblemer fordi de mangler vitamin B12. Ettersom mangelen også kan gå utover det generelle energinivået, så vel som nervesystemet og hukommelsen, er det viktig å få i seg nok av dette vitaminet.

Vitamin B3 har en positiv effekt på Parkinsons sykdom

Vitamin B3 har en positiv effekt på Parkinsons sykdomIfølge en ny studie kan pasienter på et tidlig stadium av Parkinsons sykdom dra nytte av å få mer vitamin B fra kosthold eller som tilskudd. Dette er fordi vitaminet både er en del av energiomsetningen i cellene, og inngår i reparasjon av ødelagte nervecellers DNA. Med denne kunnskapen vet vi at det også er viktig å få nok vitamin B3, som en del av forebyggingen av den fryktede sykdommen Parkinson.

Mangel på B-vitaminer gir mange symptomer

- så her er en sjekkliste med 15 typiske tegn

Mangel på B-vitaminer gir mange symptomerB-vitaminene fungerer sammen som et komplisert team, og de inngår som en del av de fleste av kroppens enzymprosesser. Derfor kan mangelen på en eller flere B-vitaminer forårsake mange forskjellige symptomer. Vi trenger regelmessige inntak, så selv om vi tar en sunn smoothie eller en multivitamin om morgenen, er det ikke sikkert at kroppen din har nok B-vitaminer på ettermiddagen og om kvelden. Det er også mange faktorer som påvirker opptaket negativt og øker behovet. På den andre siden kan det gjøre underverk når kroppen får tilstrekkelig med alle B-vitaminer gjennom dagen og hele livet.

Omega-3 fettsyrer beskytter hjernen ved å holde blod-hjernebarrieren lukket

Det er allment kjent at omega-3 fettsyrer er av stor betydning for hjernens utvikling og nervesystemet. Forskere fra Harvard Medical School i USA, har nå funnet ut at omega-3-fettsyrer også spiller en avgjørende rolle i opprettholdelsen av blod-hjernebarrieren, som beskytter sentralnervesystemet mot bakterier og toksiner.

Hjernen er selvsagt hoveddelen av nervesystemet, og den mottar omtrent 20% av det blod som hjertet pumper rundt. Hjernen er beskyttet mot bakterier og toksiner av blod-hjernebarrieren, en tett membran som er lokalisert i karveggenes innerste lag, som adskiller hjernevevet fra blodet. Vannoppløselige stoffer, for eksempel salter, har vanskelig for å passere blod-hjernebarrieren. Men vitale vannoppløselige stoffer, slik som glukose (blodsukker) og aminosyrer, kan krysse blod-hjernebarrieren ved hjelp av spesielle transportmekanismer. Fettoppløselige stoffer som lipider, alkohol, narkotika og en del legemidler passerer relativt enkelt gjennom blod-hjernebarrieren.
Blod-hjernebarrieren har stor fysiologisk betydning ved at den beskytter hjernen og ved å opprettholde en konstant kjemisk sammensetning i hjernen, som sikrer de beste betingelser for hjernecellenes funksjon.

Lipider er en gruppe av molekyler som inneholder fett, fettsyrer og fettløselige vitaminer som A, D, E og K. Lipider er i stand til å passere gjennom blod-hjernebarrieren ganske enkelt, og de har en strukturell funksjon i cellemembranen, der de signaliserer og lagrer energi.

Omega-3 fettsyrer inngår i beskyttende bobler

Professor i nevrobiologi Chenghua Gu og hans forskerteam ved Harvard Medical School har for første gang avslørt hvordan blod-hjernebarrieren forblir stengt ved å undertrykke en spesiell prosess som kalles transcytose der molekyler transporteres inn i cellene i små "bobler". Forskerne har også funnet ut at dannelsen av disse "boblene" undertrykkes av et lipid transportprotein kalt Mfsd2a, som transporterer omega-3 fettsyren DHA inn i cellenes membraner.
Dette betyr at Mfsd2a og omega-3 fettsyren DHA bidrar til å holde blod-hjernebarrieren lukket, og beskytter hjernevevet ved å undertrykke transcytose, og de små boblene med bakterier og toksiner.
Det bør også nevnes at omega-3 fettsyrer er en del av en tett interaksjon med omega-6 fettsyrer, der balansen og typen er viktig for cellemembranenes evne til å signalisere og oppta molekyler. Men i vår del av verden får mange mennesker for mye omega-6 fettsyrer og ikke nok omega-3 fettsyrer. Dette kan blant annet gå utover blod-hjernebarrieren, slik at hjernen blir mer sårbar.

Blod-hjernebarrieren beskytter mot mange bakterier og toksiner

Som nevnt beskytter blod-hjerne-barrieren mot bakterier og toksiner. For eksempel kan de forskjellige bakteriene og toksinene komme fra kroppens naturlige mikroflora (via utette slimhinner) fra stoffskiftet samt fra smitte og en rekke miljøgifter.
Selvfølgelig er det bra og livsviktig at blod-hjernebarrieren i stor grad beskytter sentralnervesystemet mot overbelastning og skade.
Derfor er det spesielt viktig at hjernen har nok med omega-3 fettsyrer, der fet fisk bidrar til omega-3 i formene DHA og EPA. Det finnes også omega-3 fettsyrer i linolje og andre vegetabilske kilder, men det er i formen ALA som mange har vanskelig for å konvertere til DHA og EPA, på grunn av langsomme enzymprosesser.

Forskerne finner også nye strategier, slik at mer medisin kan krysse blod-hjernebarrieren

Blod-hjernebarrieren kan også være en stor hindring for effekten av en del medisin, da de aktive stoffene ikke kan nå inn i hjernen. Men ved å blokkere for det nevnte transportproteinet Mfsd2a, ser forskerne en ny strategi som kan få mer medisin til å krysse blod-hjernebarrieren i de små boblene. Dette kan blant annet gi nye muligheter til å behandle et antall sykdommer som hjernesvulster, Alzheimers sykdom og hjerneslag.
Den nye studien som er publisert i Neuron, er den første som på et molekylært nivå viser hvordan en lav forekomst av transcytose, eller små "bobler", i det sentrale nervesystemet, sikrer blod-hjernebarrierens naturlige beskyttelse av hjernen.
Ifølge professor Chenghua Gu er det fortsatt mangel på kunnskap om hvordan blod-hjernebarrieren blir regulert. Likevel kan en større bevissthet om mekanismene bidra til å manipulere disse, slik at ny medisin i fremtiden kan få virke mer effektivt.
Det indikerer også at tilstrekkelige mengder av omega-3 fettsyren DHA, kan bidra til å forebygge hjernesykdommer der bakterier eller toksiner er involvert.

Omega-3 fettsyrer fra fisk eller tilskudd?

Hvis du ikke liker fisk eller bare spiser for lite av det, er det opplagt å ta tilskudd. Fiskoljer basert på frie fettsyrer sikrer et godt opptak. Fiskoljer bør også oppfylle myndighetenes krav til peroksid og miljøgiftighet.

Hvor mye omega-3 trenger vi?

Internasjonale eksperter anbefaler følgende:

  • 500 mg for å forhindre mangler
  • 1 gram for proaktiv støtte, for eksempel hjerne og kretsløp
  • 2-4 gram for intensiv støtte, for eksempel ved ømme ledd og inflammasjoner

Visste du at det er cirka 1 gram omega-3 i en brødskive med sild og 3-4 gram i en laksebiff?

Kilder:

Benjamin J et al. Blood-Brain Barrier Permeability Is Regulated by Lipid Transport-Dependent Suppression of Caveolae-Mediated Transcytosis. Neuron 2017

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170505085009.htm

http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/Medicinske_nervesygdomme/blod-hjerne-barrieren

http://frida.fooddata.dk/ShowList.php?compid=249