Skip to main content

Q10 kan lindre symptomerne ved Parkinsons sygdom

Q10 kan lindre symptomerne ved Parkinsons sygdomIfølge et japansk studie kan coenzymet Q10 lindre symptomerne hos nogle patienter med Parkinsons sygdom, og tilskud er en mulighed som supplerende behandling. Q10 findes i to former med forskellige livsvigtige funktioner, og forskerne fandt, at det var den ene form, som havde den positive effekt på Parkinsons sygdom. Men når det gælder tilskud, kan det i princippet være hip som hap – bare kvaliteten er i orden. Det vigtigste er nemlig, at kroppen kan optage Q10 og selv vekselvirke mellem de to former efter behov. Og det kræver selen. Men hvordan kan coenzymet have en positiv effekt i forebyggelse og lindring af Parkinsons sygdom, og kan behandlingen forbedres med kreatin og B-3 vitamin?

Q10 er et enestående molekyle, da det både medvirker til cellernes energiomsætning og beskytter dem mod angreb af farlige, frie radikaler. Alle kroppens celler, inklusive hjernens celler, udsættes for frie radikaler, og mængden øges under stress, aldringsprocesser, forgiftninger, tobaksrøg og bestråling. Derfor skal hjernen beskyttes med antioxidanter som Q10 gennem hele livet.
Vi danner selv det meste Q10, men evnen forringes med alderen. Kolesterolsænkende medicin, sygdom og mangel på selen kan også hæmme produktionen og vekselvirkningen.

De forskellige former for Q10

Der findes to hovedformer for Q10, som hver især er nødvendige for energiomsætningen og som antioxidant. De hedder ubiquinon og ubiquinol. Ubiquinol, og tilskud i denne form, kaldes ofte for aktivt Q10, men det er egentlig misvisende, da begge former er aktive på forskellige måder.

Ubiquinon er den oxiderede form. Den har særlig betydning for kroppens energiomsætning, som foregår inde i cellernes kraftværker kaldet mitokondrier. Ubiquinon er gul i farven.

Ubiquinol er den ikke-oxiderede form med to ekstra brintmolekyler. Ubiquinol har særlig betydning som antioxidant og er mælkehvid i farven.

Den fantastiske vekselvirkning kræver selen

Ved hjælp af selenafhængige enzymprocesser bliver ubiquinon og ubiquinol hele tiden omdannet fra den ene til den anden form afhængig af kroppens behov. Derfor er det også underordnet, om tilskud er i den ene eller anden form. Det vigtigste er, at vi selv kan danne Q10 eller optage Q10 fra tilskud af en høj kvalitet. Så finder kroppen selv ud af at konvertere formerne efter behov, hvilket som nævnt kræver selen. Men det viser sig, at selenindtaget er dalet på grund af udpint jord og en mindre indtagelse af fisk og indmad, som ellers er gode kilder.
Derfor har man i det svenske KiSel10 studie givet tilskud med både Q10 og selen til en gruppe raske, ældre mennesker for at forstærke effekten af Q10. Forskerne valgte desuden selentilskud i form af selengær, som indeholder omkring 30 organiske selenformer.

Defekte mitokondrier ved Parkinsons sygdom

Ved Parkinsons sygdom, der kommer snigende, har man fundet defekte mitokondrier i hjernen. Sygdommen begynder oftest i 50-70-årsalderen, og den skyldes ødelagte nerveceller og mangel på signalstoffet dopamin. Sygdommen optræder i forskellige stadier, og symptomerne kan typisk være en ukontrolleret rysten samt muskelstivhed, langsomme bevægelser, dårlig balance, nedsat mimik i ansigtet, træthed samt dårlig hukommelse og andre forringede kognitive funktioner.
Da hjernen normalt har en stor energiomsætning, kræver det selvfølgelig, at nervecellernes mitokondrier er velfungerende. Desuden har mitokondrierne mange andre funktioner i cellerne, som er afgørende for, at cellerne kan udføre deres forskellige opgaver. Derfor er der al mulig grund til at understøtte mitokondrierne i forebyggelse og behandling af sygdommen.

Mitokondrierne har betydning for følgende funktioner:                                                                                 

  • Energiomsætning
  • Celledeling
  • Calciumsignalering
  • Apoptose – programmeret celledød, når cellen er udslidt eller ødelagt                                                       

Parkinsonpatienter med forskellige stadier fik 300 mg Q10

Forskere fra Juntendo Universitetet i Japan har afsløret, at Q10 i formen ubiquinol signifikant kan reducere symptomerne ved Parkinsons sygdom. Studiet varede i næsten to år, og forskerne testede 58 patienter i et randomiseret, dobbeltblindet placebokontrolleret forsøg.
Den første gruppe på 28 patienter havde Parkinsons sygdom i en fase, hvor effekten af medicinen levodopa aftager, hvilket er almindeligt efter nogle år. Mens alle 28 patienter i den første gruppe fortsatte med levodopa, fik 14 af patienterne samtidig 300 mg Q10 om dagen, mens de øvrige patienter fik placebo.
Den anden gruppe patienter var i en tidligere fase af Parkinsons sygdom, og de tog endnu ikke levodopa. Denne gruppe patienter blev ligeledes delt op i en behandlingsgruppe, der fik 300 mg Q10 om dagen, og en placebogruppe.
Før og efter studiet blev alle patienterne målt efter en Parkinsons sygdomsskala, UPDRS (Unified Parkinson´s Disease Rating Scale), som anvendes til at vurdere og måle sygdommens symptomer og sværhedsgrader indenfor kategorier som motoriske færdigheder, kognitive færdigheder, energi og humør.

Q10 har en signifikant effekt

I den første gruppe patienter, som stadig tog levodopa, fandt forskerne, at de patienter, der tog Q10, opnåede signifikant bedre scores på UPDRS skalaen i modsætning til placebogruppen, som oplevede en forværring. Forskerne fandt nærmere betegnet en forskel på 7,1 i henhold UPDRS skalaen.
I den anden gruppe, som ikke to levodopa, fandt forskerne også, at gruppen, der tog Q10, opnåede en signifikant bedre score på UPDRS skalaen i forhold til placebogruppen. Men det bør understreges, at begge grupper med tidlige stadier af Parkinsons sygdom oplevede en forværring af sygdommen. Ikke desto mindre oplevede gruppen, der fik Q10, at sygdommen udviklede sig langsommere.

Q10´særlige optagelse og cirkulation

I føde og tilskud findes Q10 både som ubiquinon og ubiquinol. Efter optagelsen i blodet er det meste ubiquinon omdannet til ubiquinol, hvor det fungerer som en vigtig antioxidant, der beskytter kolesterolet samt karvæggene mod åreforkalkning.
Når ubiquinol kommer ind i kroppens celler, omdannes det til ubiquinon, som sørger for, at mitokondrierne kan danne kemisk koncentreret energi kaldet ATP.

Mitokondrierne er cellernes kraftværk.

Mitokondrierne er cellernes kraftværk. Her sørger Q10 for at næringsstoffer omdannes til ATP, som er cellernes vigtigste energikilde.                                         

Tilskud, kvalitet og effekt

Q10 er et ret stort fedtopløseligt molekyle, som kroppen selv danner i en fri form.
I råmaterialer, der bruges til fremstilling af Q10-tilskud, er Q10 molekylerne altid samlet i krystaller. Men vi kan ikke optage krystallerne i denne form, medmindre råvaren har gennemgået en særlig olie- og varmebehandling. Derfor er der også mange, der ikke får det fulde udbytte af deres Q10 præparat.
Kvaliteten af et Q10-præparat er altså altafgørende – både for optagelsen og effekten, som naturligvis hænger sammen. Det gælder også, når Q10 tilskud bruges i videnskabelige forsøg.

Ubiquinol er meget sårbar

I tilskud med ubiquinol er formen generelt meget sårbar, da ubiquinol oxiderer, så snart det udsættes for ilt. Derved vender ubiquinol tilbage til ubiquinonformen. Og så er vi lige vidt                      

Q10 kombineret med kreatin

Kinesiske forskere har udført et forsøg, hvor 75 patienter, som havde et tidligt stadie af Parkinsons sygdom, enten fik 300 mg Q10 og 10 gram kreatin monohydrat eller placebo. Kreatin findes hovedsagelig inde i musklerne, hvor det indgår som en lynhurtig energikilde, og derfor er kreatin tilskud mest anvendt ved sportsgrene med eksplosiv, fysisk udfoldelse. Men kreatin har også en overset betydning for hjernen og nervecellernes energiomsætning, så derfor er tilskud med Q10 og kreatin en relevant kombination.
I dette forsøg fandt forskerne, at den gruppe patienter, som fik Q10 og kreatin, klarede sig bedre end placebogruppen efter 12 måneder og 18 måneder, hvor det viste sig, at de to tilskud forsinkede forringelsen af de kognitive funktioner. Forskerne fandt også lavere niveauer af lipid peroxidation. Det er en af de farligste skadevirkninger forårsaget af frie radikaler, og her virker Q10 som en enestående antioxidant.

Man kan også overveje tilskud med B-3 vitamin (niacin)

Det skyldes, at vi behøver B3 vitamin, så vi kan danne stoffet NAD (nikotinamide adenine dinucleotide), som er vigtigt for cellernes energiomsætning og reparation af ødelagte nervecellers dna. Mangler og dårlig udnyttelse af B-3 vitaminet forårsages især af ensidige kostvaner, overforbrug af alkohol samt syreneutraliserende medicin og vanddrivende medicin, som mange ældre jo får.
Den forrige artikel på www.healthandscience.eu omhandler netop et andet nyt studie, som afslører, at tilskud med B3-vitamin sandsynligvis kan forbedre den almindelige medicinske behandling hos de patienter med Parkinsons sygdom, hvor mitokondrierne er defekte.

Referencer:

Yoritaka A et al. Randomized, double-blind, placebo-controlled pilot trial of reduces coenzyme Q10 for Parkinson´s disease. PubMed 2015

Li Z et al. The effect of creatine and coenzyme Q10 combination therapy on mild cognitive impairment in Parkinson´s disease. PubMed 2015

University of Leicester. People with forms of early-onset Parkinson´s disease may benefit from boosting niacin in diet, research suggest. ScienceDaily. 2017

Lehmann S. et al. Enhancing NAD salvage metabolism is neuroprotective in a Pink1 model of Parkinson´s disease. Biology Open 2016

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerne-og-nerver/sygdomme/parkinson/parkinson-behandling/

Pernille Lund. Q10 - fra helsekost til epokegørende medicin. Ny videnskab 2014

  • Oprettet den .