Skip to main content

Høje doser C-vitamin dræber kræftceller

Høje doser C-vitamin dræber kræftcellerKræftforskere fra universitetshospitalet i Iowa, USA, har nu afklaret, hvordan høje doser C-vitamin, som gives intravenøst, dræber kræftceller. Det viser sig, at kræftcellers lave niveauer af enzymet katalase gør dem særlig sårbare over for C-vitamins generering af frie radikaler. På den måde virker C-vitamin som en form for kemoterapi, og samtidig stimuleres den normale aktivitet i kroppens raske celler. Der er således tale om en behandling helt uden bivirkninger.

Behandling med høje doser C-vitamin, som gives intravenøst, har været anvendt i over 30 år med positive resultater. Men kræftlæger i det offentlige sundhedssystem i det meste af verden, bortset fra Tyskland og Schweiz, har været afvisende over for denne behandling. I Danmark udføres den kun af få privatpraktiserende speciallæger som en del af en såkaldt redoxbehandling, der også inkluderer tilskud med andre antioxidanter samt kostjustering. Ikke desto mindre kan de nye forskningsresultater bidrage til, at det offentlige sundhedssystem efterhånden får øje på C-vitaminets anvendelsesmuligheder og tager det i brug.

Sammenligning af høje doser C-vitamin med kemoterapi og stråler

Ved de fleste terapier med C-vitamin indtages det oralt, men når vitaminet gives intravenøst og altså direkte i blodbanen - uden om tarm, lever og udskillelsesveje – medfører det niveauer, der er 100-500 gange højere end ved oral indtagelse. Det er netop den ekstremt høje koncentration i blodet, der er afgørende for C-vitaminets evne til at angribe og dræbe kræftceller.
Redox eksperten Garry Buettner har lavet tidligere forsøg in vitro (reagensglas) og med mus, som afslører, at de ekstremt høje doser vitamin C selektivt dræber kræftceller men ikke normale celler.
Kræftforskere fra Universitetshospitalet i Iowa sammenligner nu i kliniske forsøg behandlingen med høje doser intravenøst C-vitamin med standard kemoterapi eller strålebehandling hos patienter med bugspytkirtelkræft og lungekræft. Tidligere fase 1 forsøg har vist, at behandling med høje doser C-vitamin er sikker, tolereres godt og formodentlig forbedrer patientens tilstand. Det nuværende og større forsøg har til formål at afgøre, om behandlingen også forbedrer overlevelsen.

C-vitaminet genererer hydrogenperoxid, der dræber kræftceller

I et nyere studie, som er publiceret i Redox Biology, afslører Buettner og hans forskerteam, hvordan C-vitaminet dræber kræftceller.
Studiet afslører, at C-vitamin let nedbrydes, og derved genereres hydrogenperoxid (brintoverilte), der optræder som frie radikaler og kan beskadige celler og dna. Hydrogenperoxid er også et biprodukt af cellernes egen energiomsætning. Men i modsætning til normale, sunde celler, har kræftceller vanskeligere ved at nedbryde det skadelige hydrogenperoxid. Derfor er kræftceller langt mere sårbare og tilbøjelige til at blive skadet og dræbt af de høje mængder hydrogenperoxid, som genereres, når C-vitaminet gives intravenøst.

Normale celler fjerner let hydrogenperoxid

Normale celler har altså let ved at nedbryde og fjerne hydrogenperoxid, så de frie radikaler holdes nede på et meget lavt niveau og ikke forvolder skade. De normale celler gør det ved hjælp af enzymet katalase, der spalter hydrogenperoxid til vand og ilt. Processen går lynhurtigt, for et enkelt katalasemolekyle kan hvert sekund spalte ti millioner hydrogenperoxidmolekyler. Katalase er i det hele taget et enzym med en af de højeste funktionshastigheder, og derfor spiller det en livsvigtig rolle, når det beskytter vores normale celler mod oxidativ stress forårsaget af frie radikaler.
Men mange kræftceller har en lav katalaseaktivitet, og derfor er de langt mere sårbare over for skader og død, når de udsættes for høje doser C-vitamin, der som nævnt generer en del hydrogenperoxid.

Ved behandling med høje doser C-vitamin udnytter man de biologiske forskelle, der er på kræftceller og sunde celler - i modsætning til kemoterapi, der også skader sunde celler og er forbundet med en del bivirkninger.

Katalaseaktivitet som ny rettesnor for kræftbehandling

Ifølge Buettner kan det nye studie hjælpe med til at forstå, hvilke kræftformer og hvilke terapier, som vil være relevante for behandlinger med høje doser C-vitamin i det etablerede sundhedssystem. For det ser ud til, at kræfttyper og kræftceller med lave niveauer af katalase er mere sårbare over for høje doser C-vitamin, og at kræfttyper og kræftceller med mere katalaseaktivitet er mindre sårbare. Ved at måle katalaseniveauerne i patienternes tumorer kan man således vurdere, om de høje doser C-vitamin vil have en positiv effekt. Meget tyder samtidig på, at intravenøse behandlinger med C-vitamin bør godkendes og inddrages i det etablerede sundhedssystem.

Redoxbehandling medfører to ting:

  • Reduktion er tilførsel af elektroner/energi til normale celler, som bliver stærkere af denne behandling.
  • Oxidation er harskning af kræftceller, som følge af frie radikaler (hydrogenperodid), hvorved kræftcellerne destrueres.                                  

Referencer:

Claire M Doskey et al. Why high-dose vitamin C kills cancer cells. ScienceDaily. 2017
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170109134014.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27833040

http://www.vitamindoktor.com/cm447/

https://en.wikipedia.org/wiki/Catalase

  • Oprettet den .